L'Escola de la salut

Arriba Halloween: Parlem de les pors.

Escrit el 29/10/2018
pilar1974

Amb la tardor arriba la nit de Halloween, una celebració que convida a divertir-se posant-nos disfresses terrorífiques de bruixes, fantasmes, monstres,… i on la por és la gran protagonista de la festa.

La por és una emoció, com ho és l’alegria, la ràbia o la tristesa. És una reacció natural de totes les persones relacionada amb l’instint de supervivència i, en els infants, forma part del seu creixement.

La majoria dels infants al llarg del seu desenvolupament expressen alguna por, com a anar a dormir sols, quedar-se a les fosques, separar-se dels pares, anar a l’escola, anar al metge, etc.

Imatge de: Pilar M. Esteras Casanova

Aquestes pors comunes en els infants són normals, acostumen a aparèixer en períodes d’edats determinats i poden anar canviant. Es coneixen com a “pors evolutives”. Habitualment a mesura que els infants van creixent i madurant, aquestes pors van desapareixent progressivament de forma natural.

En canvi, quan la por és de gran intensitat, s’allarga en el temps, provoca un gran malestar en l’infant i pot arribar a interferir en les seves activitats diàries i/o en el funcionament familiar estaríem davant del que es coneix com a fòbies.

I, com podem ajudar als nostres fills i filles a fer front a les pors?

A continuació trobareu algunes orientacions:

  • Podeu convidar-lo a parlar de les coses que li fan por.
  • Mireu de fer-li notar que l’escolteu i el compreneu.
  • Li ajudarà que li transmeteu seguretat i confiança.
  • Quan el vostre fill o filla manifesti por a quelcom, li ajudarà que reaccioneu amb normalitat, de forma relaxada i tranquil·la i sense mostrar neguit o preocupació davant seu.
  • Podeu mostrar-li amb el vostre comportament que allò que li fa por no és tan amenaçant o perillós. Els infants interioritzen la conducta dels pares.
  • Mireu d’animar-lo a que faci front a la seva por a poc a poc, sense forçar-lo.
  • Podeu felicitar-lo cada cop que ho intenti encara que no ho aconsegueixi i valorar els esforços i els progressos que fa per vèncer la seva por.
  • És convenient que eviteu renyar-lo, ridiculitzar-lo o fer burla de la seva por o fer-ne ús de la por per controlar el seu comportament.
  • Els contes poden ser una eina de gran ajuda; podeu llegir amb el vostre fill o filla contes que expliquin històries on els protagonistes vencin les seves pors. Els personatges dels contes li poden servir de model a imitar.
  • Podeu utilitzar l’humor i buscar junts allò divertit o graciós de la situació temuda.

I, perquè no, podeu aprofitar la festa de Halloween com una oportunitat en família per aproximar-vos a les pors des de la diversió i el joc. Feliç Halloween!

CSMIJ Badalona

L'entrada Arriba Halloween: Parlem de les pors. ha aparegut primer a .