L'Escola de la salut

Com em poso al pit al meu fill/a?

Escrit el 20/08/2018
ereverter

Una de les coses que més ens angoixa a les futures mares és saber si sabrem donar el pit.

La natura és sàvia i nosaltres som part d’ella, tot i així, no està de més informar-nos de quines són les posicions més habituals per donar de mamar.

POSICIÓ DE LA MARE

Heu d’estar assegudes o estirades, de manera còmoda i relaxada, demaneu ajuda si cal, coixins i un tamboret per recolzar els peus. Deixeu les espatlles relaxades per evitar tensions cervicals i no aguanteu la respiració.

És important beure aigua donant el pit, a moltes dones els hi agafa set just al començar a donar el pit.

POSICIONS DEL NADÓ

-La clàssica (en forma de bressol): Mamant d’un pit, els peus li cauen cap al pit contrari, la mare l’agafa amb el dos braços fent un bressol.

-Assegut (a cavallet): El nadó està assegut sobre les cames de la mare amb les cames obertes. Bona posició si hi ha presència de retrognatia o altres dificultats.

-Fisiològica (semi-estirats): Posició ventral, semi estirat, és la posició que els nadons recent nascuts poden realitzar un “agarre” espontani (ho poden fer entre 10 i 60 minuts just després de néixer).

-En baló de rugbi: El cos del nadó passa per sota del braç de la mare i els seus peus miren a l’esquena de la mare (bona posició per drenar conductes obstruïts).

-Estirats: Bona posició per donar de mamar a la nit i descansar, o si la mare ha tingut cessària o episiotomia.

COM S’AGAFA EL NADÓ AL PIT: “EL AGARRE”

Sigui quina sigui la posició (es recomana anar variant entre 2-3 posicions al dia per “buidar” els pits) el nadó ha d’estar alineat, amb la boca oberta, agafant tot el mugró i part de l’arèola i amb els llavis cap enfora. El nas i el mentó han de quedar arran del pit.

En els primers dies mamarà molt sovint, és l’estímul per produir la llet, a més, en ser tan petits és un gran esforç i necessiten descansar. Fer pell a pell aquests dies et facilita que mami quan necessiti, i així s’instauri millor la lactància.

Donar de mamar no ha de fer mal; al principi pot molestar, fins que ens acostumem i el nadó també millori la seva succió.

Consulteu si dubteu, us fa mal, o teniu envermelliment; un bon assessorament ajuda a valorar si s’agafa bé al pit.

Si el nen/a augmenta bé de pes és que la quantitat de llet és l’adequada.

Si el bebè no s’agafa correctament al pit o la posició no és correcta, tenim més possibilitats de fer una obstrucció o una mastitis.

Us recomanem que aneu a grups de lactància i compartiu allò que us va passant.

Donar el pit ha de ser una experiència bonica per totes dues parts.

Equip de pediatria

L'entrada Com em poso al pit al meu fill/a? ha aparegut primer a .