L'Escola de la salut

Educació prenatal (3): En el principi.

Escrit el 04/03/2019
pilar1974

Tots els principis, amic, són dificultosos i els de l’amor, dificultosíssims”

M. de Cervantes

1 La fecundació

Fa uns vint anys, ja es considerava que en el planeta hi havia uns 10.000 naixements per hora, capaços de generar anualment uns 180 milions de pares expectants. En l’actualitat estem a 10.800 naixements per hora (195 milions de pares) Aquestes xifres, són gegantines, i relaten l’experiència obligada (com pare o com fill) per a tot ésser humà.

La fecundació comença ja en el remot moment en que es desencadena el nostre desig de maternitat (actualment materno-paternitat).

Les nostres cèl·lules germinals tenen la mateixa història que el cos, emocions, raons i creença de la persona en que s’ha format, nodrit i albergat. Cada moment, cada instant, cada ensurt, cada relaxació de la vida de la dona i de l’home influeixen en els seus espermatozoides i òvuls. El mateix succeirà durant la gestació; cada cèl·lula de l’embrió, del fetus estaran influïdes de la mateixa manera.

Una cop fecundat l’òvul, ja als 22 dies existeix un cor rudimentari que batega i als 26 ja hi ha un sistema circulatori. Si superem aquesta primera fase, a poc a poc ens anem formant com embrió per arribar a la setmana vuitena (segon mes), on esperarem a transformar-nos en fetus.

A mesura que transcorre el temps dintre del ventre de la mare, en l’úter, aquest nou ésser gestat va quedant embolicat per una membrana a mode de globus que alberga un líquid (líquid amniòtic) que l’omple i dintre del qual ens anem desenvolupant, completament inundats pel mateix.

Com fetus ens trobem units a la mare por mitjà del cordó umbilical, pel qual rebem la nutrició i la informació materna, alhora que aquesta rep la informació del nou ésser que som. Aquest sistema de comunicació serà una de les formes de connexió sensorial entre la mare y el fetus.

A més d’aquest sistema de comunicació, s’inicia en nosaltres l’estructuració d’altres sistemes (òrgans sensorials) que donaran lloc als nostres sentits clàssics (olfacte, gust, tacte, oïda i vista), i cinc sentits no clàssics (dolor, equilibri, pressions, concentracions i el cronobiològic).

2 Gestar la percepció, elaborar los sensors, construir els sentits

Sabem que la sensibilitat, la percepció i el coneixement comencen en la vida fetal, això ens permet iniciar l’aprenentatge d’un nou llenguatge, el llenguatge materno-fetal, útil per al diàleg materno-fetal. L’ordre d’aparició d’alguns dels sentits, en la nostra vida fetal és:

  • 1r. Tacte
  • 2n. Equilibri
  • 3r. Gust
  • 4t. Olfacte
  • 5è. Audició
  • 6è. Visió

El sentit del tacte és el primer que se’ns manifiesta (al quart mes ja té la seva estructura bàsica). La pell, és el nostre embolcall i el nostre primer intercanvi sensorial amb l’entorn.

El sistema de l’equilibri apareix posteriorment al sentit descrit, i la sofisticació dels mateixos ens sorgeix en la setmana dotzena.

El segueix el sentit del gust el qual, al cap de tres mesos i mig de vida ens permetrà, en la nostra vida fetal, distingir tant els gustos (dolç, salat, àcid …) com les textures (tou, dur, sec, humit, viscós, aspre, llis, etc.).

L’olfacte ens apareix entre la 11 i 15 setmana. Exercitem amb ell per mitjà de les olors que captem dins el líquid amniòtic.

El desenvolupament del nostre òrgan de l’oïda el tenim a la setena setmana de la nostra vida, i en setzena setmana ja som capaços de donar resposta als estímuls sonors que se’ns presenten, encara que no tinguem l’anatomia de la nostra oïda plenament acabada.

La vista és l’últim sentit que ens apareix, que comença a formar-se al final de la quarta setmana del nostre estat de gestació (però la seva funció apareix en últim lloc).

2-Sentit a Sentit

-La pell-

La pell és l’element bàsic per a la presa de consciència de nosaltres mateixos, és l’òrgan que més triga en desactivar-se per la son i el primer que se’ns activa al despertar-nos. És l’òrgan que més ens protegeix de les agressions del medi (temperatura, infeccions, deshidratació, abrasió, etc.).

Quan encara som embrions i no tenim vista ni oïda (encara no estan formats), si ens toquen el nas, el llavi, etc. en una exploració intrauterina, ens apartem d’aquest estímul. Acariciar el ventre de la mare produeix una millora de supervivència del nounat.

-L’equilibri-

El nostre sentit de l’equilibri format per sensors de l’equilibri plenament desenvolupats a la setena setmana

-El gust-

El segon grup de sentits que se’ns van estructurant a partir de la nostra captació d’estímuls químics són el gust i l’olfacte. El gust inicia el seu desenvolupament abans que l’olfacte i és capaç de distingir diferents matisos que obtenim en la nostra ingesta, al deglutir el líquid amniòtic. El líquid amniòtic conté les substàncies del que menja la mare.

-L’olfacte-

L’olfacte es troba al nas, que tant en l’embrió com en el fetus estan totalment inundats pel líquid amniòtic. Això permet que es puguin captar les diferents substàncies que circulen en el líquid amniòtic, provinents de la mare. D’aquesta manera anem olorant ja abans de néixer, olors que la nostra mare introdueix en el seu cos per mitjà de l’alimentació, perfums, ambient, etc. .

-La audició-

S’ha pogut comprovar que en l’estat fetal no ens cal d’una estructura acabada de la nostra oïda mitjana, per poder escoltar ja que ho podem fer mitjançant la resta de l’estructura òssia de la mateixa. Cap a la setmana 14-15 de gestació, el primer que escoltarem seran els sons procedents de l’organisme matern, com ara el batec del cor, el soroll de l’aire a l’entrar i sortir dels pulmons en la respiració, el mastegar i deglutir els aliments, el so de la parla de la nostra mare (no hi ha res com la parla de la nostra mare). El fetus arriba a distingir quan parla la seva mare o no.

-La visió-

El sentit de la vista és l’últim a entrar en acció durant el nostre desenvolupament primordial. A partir de la setmana 26 de la nostra vida intrauterina anem començant a obrir els ulls que són sensibles a la llum i posseeixen la capacitat de donar respostes a partir de les diferents intensitats lumíniques que percebem a través de la pell, especialment quan aquestes incideixen sobre el ventre de la mare.

Dr Josep de Haro.

Otorrinolaringòleg Hospital Municipal de Badalona – BSA.

L'entrada Educació prenatal (3): En el principi. ha aparegut primer a .