L'Escola de la salut

Els infants i les ulleres de sol

Escrito el 09/04/2021
Blog Pediatria BSA

Redactem aquest post coincidint amb l’arribada de la primavera i, per tant, amb un increment de les hores de sol. I, de fet, l’exposició a la llum solar no és dolenta per si mateixa. Per exemple, en el cas dels infants miops, s’ha vist que els nens o nenes que no reben una exposició solar adequada acaben sent més miops que els que passen més hores a l’aire lliure, especialment durant el cap de setmana.

Ara bé, tampoc podem deixar de banda que la llum solar és un agent davant del que cal protegir-se quan la exposició solar és freqüent o perllongada. Això ho sabem molt bé per a la pell: quan anem a una platja o piscina, podrem veure la cura exquisida amb que els pares o cuidadors tracten de prevenir els problemes de pell dels infants, especialment els més petits: els esprais amb filtre solar factor 50 pantalla total es veuen per tot arreu. Ens alegrem molt de veure que els avisos dels dermatòlegs al respecte del dany que el sol i el deteriorament de la capa d’ozó poden causar a les pells tan sensibles de la canalla.

Si parem una mica més d’atenció, veiem que altres parts de l’anatomia del nen o nena no reben sovint la mateixa prevenció. En concret, pel que fa referència a la protecció d’una part tan important de l’organisme com són els ulls, resulta estrany trobar nens o nenes que portin una protecció tan important com són les ulleres de sol. Podem trobar molts infants, especialment petits, que porten un barret o visera, que evita la incidència dels raigs solars al cap, coll i també als ulls. Ara bé, resulta molt poc freqüent que nens o nenes més grans portin protecció ocular durant l’exposició al sol.

Des de fa temps que es coneix que malalties que patim de grans (cataractes, degeneració macular, pterigi) tenen una relació directa amb l’exposició al sol. I la prevenció ha de començar des de ben petits. Quan el nen va al carret o és molt petit, la seva col·laboració a l’hora de portar ulleres de sol serà més aviat petita, i per tant farem servir preferentment para-sols o barrets. A partir dels 3-4 anys, és habitual que els nens o nenes estiguin en condicions de poder fer servir ulleres de sol per les activitats a l’exterior a les hores centrals del dia. Al començament es tracta d’una curiositat per tenir una joguina nova, però correm el risc de que es cansi aviat i no les vulgui fer servir. Aquí entra en lloc la constància i la capacitat de convicció dels pares, i sobre tot el seu exemple. Si se li insisteix al nen que faci servir la ullera del sol i els progenitors també les porten, la feina serà indubtablement més senzilla que si no és el cas.

La elecció de la ullera de sol és un element important que determinarà també, en gran mesura, si el nen o nena la voldrà fer servir o no. Ha de ser còmoda, que no rellisqui sobre el nas amb la suor, i a la que es pugui adaptar una cinta posterior per evitar que es caigui en cas necessari. Ha de ser fosca, però no tant com per que dificulti la visió de l’infant. En una escala del 1 al 4, es recomanaria una ullera amb un filtre solar 3, que deixaria passar entre un 8 i un 18% de la llum solar visible. En qualsevol cas, la part més important de la protecció davant la llum solar no és el filtratge de la llum visible (que només ens dóna comoditat), sinó el filtratge de la llum ultraviolada, que és la responsable dels anys a llarg termini a les diferents estructures oculars. Les ulleres de sol han de filtrar el 100% de la llum ultraviolada. Aquest requisit, que es pot comprovar habitualment amb el segell CE que haurien de portar les ulleres de sol en venda a l’Estat, garanteix que estem fer servir una ajuda òptica de qualitat.

L’elecció del lloc on es compren les ulleres de sol tampoc és insignificant. Existeixen avui en dia nombrosos establiments on es poden aconseguir unes ulleres de sol per adults i nens (establiments d’òptica, farmàcies, botigues de roba infantil, grans superfícies,…). Arribats a aquest moment resulta imprescindible recordar que portar una ullera de sol dolenta és pitjor que no portar cap. D’entrada aquesta afirmació pot semblar difícil d’entendre, ja que es pot pensar que sempre és millor portar alguna protecció encara que no sigui perfecta que no portar cap. En el cas de les ulleres de sol és precisament així: la ullera de sol fa un filtrat de la llum, de forma que només entra una part petita de la llum visible a dins de l’ull. L’ull reacciona de la mateixa manera que quan es fa fosc al final del dia: dilata la nineta de l’ull per que entri més llum. Si portem una ullera de sol sense un filtre UV adequat, aquesta dilatació normal de la pupil·la ens farà entrar més llum ultraviolada (no filtrada si la ullera no és de bona qualitat), i l’efecte perjudicial arribarà amb més probabilitat al cristal·lí i a la retina. Per tant, es recomana no comprar ulleres de sol per ningú, i especialment per nens, en llocs que no ens ofereixin les mínimes garanties.

Com a recomanacions finals: les ulleres que necessiten els nostres fills són unes ulleres de sol de qualitat (no necessàriament cares), còmodes per a l’infant, que li cobreixin bé els ulls, amb vidres i muntura de material plàstic, amb el segell CE que garanteixi el 100% de filtre de la llum UV i amb un filtre per llum visible tipus 3. Si el nen ja porta ulleres habitualment, es pot valorar fer una ullera de sol graduada o fotocromàtica (ullera normal que s’enfosqueix automàticament al sortir al carrer).

Resulta impossible a una estació d’esquí trobar un nen o nena, per petit que sigui, sense protecció ocular. Tots coneixem l’efecte del reflex de la llum a la neu sobre els nostres ulls. Esperem que aquesta mentalització sobre l’efecte perjudicial de la llum solar a la neu agafi algun dia el mateix nivell i es dediquin els mateixos esforços perquè el nen es protegeixi cada dia, tant a la ciutat com a la muntanya, al camp com a la platja.

Gaudiu del sol, però amb salut.

Com sempre la Biblioteca Pública Can Baratau ens ofereix un recull bibliogràfic: els infants i les ulleres de sol

Dr. Vazquez, oftalmòleg de Badalona Serveis Assistencials

L'entrada Els infants i les ulleres de sol ha aparegut primer a .