L'Escola de la salut

Beneficis del joc compartit com a alternativa a les pantalles

Escrit el 01/04/2019
esmora

Pixabay

Actualment l’ús de les pantalles per substituir les funcions paternes en moments de frustració (per anar a dormir, per tranquil·litzar els nens o com a substitució dels progenitors) pot induir conseqüències negatives en el desenvolupament normal d’alguns nens.

En aquesta línia, com a equip multidisciplinari d’especialistes en petita infància recomanem usos moderats i amb la supervisió dels progenitors. Els pares poden anar dirigint l’ús del dispositiu, acompanyar amb paraules, regular les sensacions i els aprenentatges que dona la pantalla.

L’arribada d’un nen o nena suposa una reorganització vital. Els pares disposen de recursos parentals que són importants i necessaris pels nens. Els moments que els pares passen amb els seus fills durant els primers anys de vida són d’un enorme valor pels infants que necessiten aquest vincle i l’acompanyament dels seus pares per desenvolupar-se plenament.

Per tant, pels infants és important prioritzar petits moments de trobada on gaudir plegats per anar descobrint a través de la relació amb els seus pares. Des dels inicis de la relació podem parlar amb els nens, cantar, fer jocs de falda, explicar contes… Per això, el millor acompanyant per fer els àpats, per anar a dormir i per a gestionar els moments d’enuig són els pares. Forma part del procés de creixement que els nens s’enfadin davant de situacions que són frustrants i evitar-ho amb pantalles no estimula que puguin aprendre a contenir la frustració i a entendre les seves emocions. Cal confiar en els propis recursos per poder anar contenint i tranquil·litzant mitjançant abraçades, petons i paraules que els puguin calmar.

El joc compartit amb els pares dóna moments de relació, afavoreix l’establiment del vincle i estimula el desenvolupament del llenguatge. El nen/a i els p/mares poden experimentar un gran plaer compartint aquests moments. El nen o nena que ha pogut experimentar el joc compartit i ha après d’aquest moment p/mare-nen/a, posteriorment, és capaç de jugar sol, entretenir-se i buscar el seu propi espai d’autonomia. Una inversió en el joc compartit durant la petita infància promou un millor desenvolupament dels aprenentatges i afavoreix una adolescència saludable. Sent aquest l’incalculable valor de ser mare i pare.

Equip CDIAP-IMSP Badalona (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç)

L'entrada Beneficis del joc compartit com a alternativa a les pantalles ha aparegut primer a .