L'Escola de la salut

Educació prenatal (5): Emocionant les percepcions, “Sentimentalitzant” les sensacions

Escrit el 12/05/2019
pilar1974

Veiem les coses no com són sinó com nosaltres som”

H.M. Tomlison

Mentre estem en el si de la nostra mare, a poc a poc anem construint els fonaments de la nostra memòria i de la nostra consciència; la nostra memòria per mitjà de les connexions dels circuits neuronals que es van establint com a resposta als estímuls que ens arriben i van modelant els nostres sentits; i la nostra consciència per mitjà de noves xarxes neuronals fixes que en la mesura que són reforçades pel bombardeig de més estímuls es convertiran en inesborrables. Així, alhora que podem reconèixer, per exemple, olors i sabors que han estat ingerits per la nostra mare durant la nostra gestació es va construint el substrat de la nostra consciència.

Quan com a fetus percebem un “estímul” com és una carícia de la mare sobre la pell del seu ventre, o una llum (el sol, el flaix d’una màquina de fotografiar, o un llamp) que travessa la pell i l’úter matern; o per exemple quan ens arriba una substància olorosa o gustativa al líquid amniòtic que ens envolta, pertanyent a una cosa que ha pres la mare, els nostres “receptors” s’activen i donen “percepcions” que generen “emocions” que construiran els nostres “sentiments”, que vestiran ‘”intel·lecte” de les nostres vides, quedant tot això emmagatzemat en forma d’una “memòria” molt bàsica.

Sabem que a les nostres etapes embrionàries i fetals el cervell està en una fase de maduració primerenca, però també sabem que s’estan assentant les bases dels sentiments, de la raó del nou ésser. Fins i tot, gràcies a aquestes bases que han estat configurades en edats primerenques, s’està establint un model de resposta emocional, sentimental, intel·lectual de l’adult. Això no és el mateix que dir que es tingui plena capacitat emocional, sentimental, intel·lectual, durant la nostra vida intrauterina, però també ens enganyaríem si creguéssim que no hi ha res d’això en aquesta etapa.

1. Construcció de la nostra memòria

Com hem exposat durant la nostra vida fetal es va construint la memòria, de fet es van construint diferents tipus de memòria.

La primera i més bàsica és la Memòria instintiva. Es tracta d’una memòria que emmagatzema comportament que són vitals per sobreviure (detectar nivells baixos d’aigua, de glucosa, de greixos en el cos). El segueix la Memòria Emocional (Tenir gana, set, necessitat de descans, fugir, etc.). La tercera memòria és la dels Sentiments (on s’emmagatzemen les sensacions agradables i desagradables de les emocions que s’han viscut). Aquest tipus de memòria es troba entre les emocions i els raciocinis.

Durant la vida fetal, encara que sembli estrany, es construeixen aquests tipus de memòria. L’úter no ha de ser un lloc segur per definició. És evident que quan som fetus no podem fugir davant d’una amenaça però sí que podem, per exemple, apartarel nostre cos d’una agulla que penetra dins de l’úter i es dirigeix ​​cap a nosaltres; tampoc ens podem anar al llit a dormir, però sí que ens arraulim dins de l’úter per dormir, etc.

La quarta memòria correspon a la raonativa. És evident que com fetus no raonem, però això no és motiu per obviar que aquests diferents tipus de memòries són la base dels futurs raonaments que apareixeran en l’edat adulta.

Així doncs, el nostre desenvolupament fetal, és més que matèria física, més que un conglomerat de cèl·lules vives, més que una infinitat de reflexos, i més que una col·lecció d’emocions i sentiments bàsics. D’aquí la importància de la pedagogia del vincle materno-fetal. De fet hi ha la psicologia fetal, demostrada per les capacitats del seu estat d’alerta, els seus moviments, les seves capacitats sensorials, gust, olfacte, oïda, vista, aprenentatge i fins i tot d’estructuració de personalitat.

Tècniques d’entrenament per al desenvolupament del diàleg materno-fetal

Canviar de postura corporal per reduir la monotonia dels estímuls. Una manera seria el moviment rítmic a través de la música (suau i relaxat).

Dirigir-se al fetus com algú que ja compta en una comunitat familiar, tant per part de la mare com de la resta de la família.

Dr. Josep de Haro

Otorrinolaringòleg de l’Hospital Municipal de Badalona – BSA

L'entrada Educació prenatal (5): Emocionant les percepcions, “Sentimentalitzant” les sensacions ha aparegut primer a .