L'Escola de la salut

Meningitis, què cal saber?

Escrito el 23/04/2021
Blog Pediatria BSA

Sempre hem sentit a parlar de la meningitis, però realment sabem què és una meningitis? La meningitis és una infecció greu de les membranes que envolten el cervell i la medul·la espinal.

Pot estar produïda per diferents agents com són virus, bacteris, però també poden ser causades per altres elements.

Les meningitis que afecten més als nens son les meningitis víriques i les bacterianes. Les meningitis víriques són més freqüents que les bacterianes i són més lleus.

Les meningitis que ens espanten més als sanitaris son les bacterianes ja que són infeccions molt greus i poden arribar a ser mortals en un percentatge alt.

Quan la infecció està produïda pel meningococ (Neisseria meningitidis) es parla de malaltia meningocòccica. Hi ha diferents tipus de meningococ.

Actualment tenim vacunes contra moltes d’aquestes infeccions i pràcticament totes estan incloses dins del calendari vacunal sistemàtic de la nostra comunitat autònoma, excepte una, la meningitis B.

Al calendari vacunal està inclosa la vacunació contra meningis per Haemophilus influenzae i contra la meningitis per pneumococ als 2, 4 i 11 mesos; contra la meningitis per meningococ C es vacuna als 4 i als 12 mesos. 

Des de 2020, s’ha inclòs també al calendari de vacunacions sistemàtiques la vacuna contra la meningitis per meningococ ACYW als 11-12 anys d’edat, concretament a la campanya anual de vacunació escolar de sisè de primària.

Fora del que seria el calendari de vacunacions sistemàtiques, existeix, com dèiem, la vacuna contra la meningitis B, que es pot adquirir a les farmàcies. Els experts consideren que no ha d’estar inclosa dins del calendari vacunal sistemàtic degut a que els estudis epidemiològics del moment actual no ho justifiquen. La pauta vacunal contra la meningitis B varia segon la edat d’inici de la vacunació.

Quant a la vacuna contra els meningococs ACYW que, com dèiem, és sistemàtica als 11-12 anys d’edat, també es pot adquirir a les farmàcies si es vol administrar abans d’aquesta edat per tal que els infants n’estiguin protegits abans (més informació a aquesta infografia).

Com sempre la Biblioteca Pública Can Baratau ens ofereix un recull bibliogràfic: Meningitis

Equip blog pediatria

L'entrada Meningitis, què cal saber? ha aparegut primer a .