L'Escola de la salut

FUM, FUM, FUM…

Escrit el 27/05/2019
esmora

Els infants són un dels grups més vulnerables, indefensos i perjudicats davant del fum del tabac.

Els espanyols som els europeus que més fumem a casa en presència dels fills o filles. Actualment, més del 10% dels menors de 14 anys estan exposats diàriament al fum del tabac a casa. Per fer-nos una idea: una exposició de 8 hores en un lloc tancat amb elevada concentració de fum de tabac equival aproximadament a fumar unes 16 cigarretes.

Com afecta els nostres fills?

Durant l’edat prenatal (embaràs) el tabac pot causar un major risc de baix pes al néixer, uns pulmons més dèbils i un major risc de mort sobtada del lactant. No oblidar tampoc que durant la lactància la nicotina passa al nen a través de la llet materna. En els menors de 2 anys l’aparell respiratori i el sistema immunològic estan en procés de maduració, per tant, són molt més vulnerables i el seu organisme es incapaç d’atenuar els danys dels agents tòxics del fum. A més, el número de respiracions per minut és superior a l’adult i en conseqüència l’afectació és major.

L’exposició del fum del tabac en la infància provoca un 50% més d’otitis, un 30% més d’infeccions respiratòries, un 20% més de crisis asmàtiques, irritacions a les mucoses (faringe, ulls i nas) i presenten un major nombre d’ingressos hospitalaris. A més, també donem un mal exemple a seguir, provocant un major risc que els nostres fills o filles es converteixin en fumadors actius en l’adolescència o edat adulta.

Què recomanem?

La recomanació més important és plantejar-se deixar de fumar. El teu metge/ssa i infermer/a de família del CAP o la farmàcia del barri et poden ajudar. També disposes d’altres recursos que et poden ser d’utilitat. Un exemple és: www.salconmigodeltabaco.com, pàgina web de l’Asociación Española Contra el Càncer, però hi ha molts més… I si no vols deixar de fumar: no fumis davant dels nens i converteix la teva casa i cotxe amb espais sense fum.

Amb el teu exemple et protegeixes tu i els teus.

Dr. Jaume Claramunt

Cap clínic del CAP Morera Pomar

Us adjuntem la recomanació de la Biblioteca Can Baratau de Tiana sobre el tema: BibliotecaCanBaratau_Tabac

L'entrada FUM, FUM, FUM… ha aparegut primer a .