Com tenir cura de les dents segons l’edat

Escrit el 12/10/2022
Esther Moral

Per poder adquirir una bona salut bucodental durant la infància és important seguir una adequada higiene bucal des del naixement.

Durant els primers mesos de vida es pot iniciar el massatge a les genives 1 cop al dia amb una gasa humida amb aigua o amb un didal de silicona perquè el nadó es vagi acostumant a la manipulació de la boca. És important evitar transmetre saliva de la mare/pare/cuidador del nadó.

Dels 6 a 12 mesos, quan comencen a erupcionar les primeres dents, s’ha de començar a raspallar les dents 2 cops al dia amb un raspall de dents pediàtric.

Des de 1 a 2 anys raspallar les dents les dents 2 cops/dia utilitzant pasta de dents fluorada de 1000 ppm de fluor. La quantitat de pasta de dents que hem d’utilitzar és mínima, menys que l’equivalent a la mida d’un gra d’arròs. Durant aquest període l’higiene bucal l’han de fer els pares, sobretot abans d’anar a dormir.

A partir dels 3 anys es recomana fer la primera visita amb odontologia. Rentar les dents 2 cops/dia, sempre supervisat pels pares amb pasta fluorada.

A partir dels 6 anys es pot utilitzar pasta de dents de 1450 ppm de fluor, quantitat equivalent a un gra de pèsol. Després del raspallat de la nit es pot iniciar a utilitzar el fil dental.

És important disminuir la ingesta d’aliments que afavoreixen l’aparició de càries com les llaminadures, brioixeria, begudes refrescants, sucs de fruita, xocolata, gelats, salses, mel, etc.