Consells per als avis que tenen cura dels néts

Escrit el 12/10/2022
Esther Moral

 

De vegades els avis són els principals cuidadors dels infants. Tant si se’n cuiden moltes hores al dia com esporàdicament, és recomanable explicar-los les recomanacions actuals al respecte.

Existeixen mites i hàbits quant a salut dels infants que encara són molt estesos i acceptats però erronis, i hi ha costums de criança habituals en els avis que no són gaire saludables. A continuació n’enumerem alguns.

En diferents estudis s’ha fet palés que l’alimentació, quan és compartida per avis i infants, és més rica en greixos i sucre, fomentant el sobrepès, i poden utilitzar l’aliment per tal de controlar el seu comportament (premi).

Hi pot haver més permissibilitat quant a l’us de pantalles en perjudici de l’activitat física.

La creença que la llet materna no sempre és bona o no alimenta prou al nadó és resultat de la promoció del biberó que es feia anys enrera.

Donar per sopar cereals perquè dormi més el nadó és una pràctica que pot afavorir l’obesitat.

La por a la febre, que és unicament un mecanisme de defensa davant d’infeccions, la majoria víriques.
Encara hi ha la creença que s’ha de donar antibiòtic només perque té febre o moc purulent.
S’ha d’evitar aplicar gel o aigua freda per baixar la febre, perquè pot produir tremolors i augmentar així la temperatura més encara, així com fer fregues amb alcohol, ja que es podria arribar a intoxicar l’infant.

Posar una ceba tallada al costat del llit per a la tos: cap estudi ho avala però tampoc és perjudicial.

Un altre mite és que els nens tenen febre perquè els hi surten les dents però en realitat simplement coincideix amb una edat que agafen força infeccions.

En altres ocasions es treu importància a l’origen de la febre perque creuen que està creixent. En aquest cas la febre no és l’efecte de que creixin sino la causa. La febre augmenta l’hormona del creixement.

Una altre clàssic és abrigar en excés als nens perquè no agafin refredats. La major part d’infeccions es produeixen a l’hivern, però és per la preferència d’alguns microbis a les temperaturas fredes, no perquè el nen agafi fred.

Entre els remeis casolans, trobem alguns com ara posar pasta de dents en una cremada. Aquesta pràctica pot afavorir la infecció de la cremada. Cal posar sota l’aixeta amb aigua freda durant una bona estona i, per netejar fer servir aigua i sabó; en cas de dubte anar un centre sanitari per a rebre un tractament adient.

Un altra pràctica errònia que s’ha d’evitar és rentar les dents amb bicarbonat i llimona, ja que es fa malbé l’esmalt.

Tanmateix, deixant de banda els mites que alguns avis podrien practicar, també hi ha estudis que demostren que els infants que creixen mantenint una relació estreta amb els avis són més feliços, i també que els avis que passen més temps amb els infants viuen més i tenen menys probabilitat de patir deteriorament cognitiu.

En conclusió, cal afavorir la relació entre avis i infants, tot arribant a acords sobre normes, sempre des del respecte.