Begudes energètiques

Escrit el 12/10/2022
Esther Moral

 

La P. ha tingut una crisi d’angoixa i té anorèxia des de fa uns mesos. Tornem a parlar del que ha menjat i l’ingesta calòrica la calcula millor que jo. Avui explica que ha begut i compatit amb els amics begudes energètiques en sortir de l’institut, com altres dies (i la COVID?).

Sí que ha mirat quantes calories tenen però també n’han tret amb 0 sucres.

Li faig reflexionar sobre la resta de components (cafeïna, taurina, guaranà, ginseng…), ja que no hi ha prestat atenció. Sí que ha notat que l’animen, la desperten, sobretot si no ha menjat, però no ho relaciona amb la crisi d’angoixa que ha tingut. Li he dit que miraria literatura actualitzada sobre el tema i en parlaríem.

I ara estic fent els “deures”.

Pel que he pogut cercar està de moda entre els nois i noies de la seva edat (entre 10 i 18 anys): més de la meitat n’han begut l’últim mes i un de cada sis ho fan de manera habitual. Sobretot en prenen si van de festa o per tractar la ressaca! De fet quan s’associa al consum d’alcohol hi ha el perill de no notar els efectes depressors de l’alcohol, enmascarant-los.

La beguda energètica activa i quan la consumeixen al mateix temps que l’alcohol no són tan conscients de l’ingesta excessiva i poden arribar a una intoxicació etílica greu més fàcilment.. Per aquest motiu hi ha més risc d’accidents de trànsit, conductes de risc…

La meitat dels que les consumeixen ho fan per fer esport, ja que volen incrementar el rendiment. També són diurètiques i per tant tenen més risc de deshidratar-se si les prenen per hidratar-se quan fan esport.

Un cert desconeixement pot fer pensar que begudes isotòniques i energètiques són equivalents, i no ho són. En aquest sentit la publicitat indueix a pensar que són per esportistes, en general i per esports de risc en particular. Aquestes begudes patrocinen esports de motor, dansa urbana i també a youtubers que són molt influents en aquestes franges d’edat.

Els anuncis estan molt dirigits als sentits. Sobretot vista i oÏda, amb ídols musicals, esportistes, de manera que augmenti la seva autoestima i creença que és correcte i aconsellable el seu consum.

S’han trobat problemes de salut que poden ser perillosos com taquicàrdia, hipertensió, cefalees, insomni i transtorns del comportament, exarcerbant les malalties psiquiàtriques. De fet, els joves que fan un consum setmanal o diari d’aquestes begudes tenen més dificultats per a seguir el curs acadèmic.

Per tot plegat ja li puc dir a la P. i la resta de nois i noies que si en prenen, ho facin amb molta moderació sabent quins són seus efectes. I si les poden evitar, millor.