Aprèn a gestionar les pors infantils

Escrit el 10/04/2023

Tots al llarg de la nostra vida tenim pors. De ben segur que en nombroses ocasions hem escoltat frases com: perquè tens por? No n’has de tenir!

Tot i que les pors infantils puguin semblar irracionals o banals, per exemple quan mostren angoixa  i ploren amb la separació dels progenitors, si els hi diem la frase anterior «no tinguis por, ja saps que tornaré després» estarem anul·lant la seva emoció. Si aquest fet passa repetidament l’infant acabarà tenint dificultats per identificar, acceptar i gestionar la por.

La por és una emoció bàsica que forma part del desenvolupament dels éssers humans. Té una funció adaptativa, ens ajuda a sobreviure protegint-nos de tot allò que pot ser perillós, proporciona respostes de fugida o de defensa davant l’estímul que genera l’emoció. Tanmateix és una emoció evolutiva, això vol dir que no sempre ens generen por les mateixes coses, pot anar canviat segons el moment de desenvolupament i en funció de la consciència de risc que tinguem.

Podem tenir por a una situació que considerem perillosa, aquesta pot ser real «tenir un accident amb el cotxe» o una situació imaginaria «un malson». No hem d’oblidar que la por, de la mateixa forma que la resta de les emocions, és subjectiva. A cada persona li afecten diferents les coses.

Com actuar adequadament davant les pors infantils? Com gestionar una situació en la que tenen por?

- Potenciar la comunicació: tenir espais de conversa on normalitzar les pors serà molt rellevant. No només la por dels petits sinó també la dels adults, així els infants veuran que tothom sent aquesta emoció.

- Validar l’emoció i respectar les seves emocions. Hem de tenir en compte que quan validem una emoció «entenc que tinguis por als monstres» estem confirmant que entenem com es poden sentir no que els monstres existeixin. Potenciem el sentiment de comprensió.

- Utilitzar jocs per treballar emocions. Podem crear un personatge inventat (superheroi o heroïna) que sigui l’encarregat de protegir i vèncer les pors, fer trampes «antimonstres» a l’habitació, entre d’altres activitats imaginatives! També recomanem llibres com «el monstre de colors o el llibre valent».

- Trobar un objecte protector (amulet, peluix) que pugui transmetre seguretat al nostre fill.

- Buscar estratègies i solucions de forma conjunta: Podem preguntar-li que podem fer davant aquesta situació, que necessita i entre tots buscar estratègies per fer front aquests moments.

Si observeu que les pors afecten en el dia a dia dels vostres fills de forma molt desadaptativa no dubteu en demanar ajuda a un professional.